Kategorije
Matični vrtić

Sveti Nikola u posjeti svim našim vrtićancima

Sveti Nikola vrlo je omiljen svetac, posebno među djecom, pa je razumljivo kako su oko njega vezane i mnogobrojne legende i priče, koje imaju za cilj potaknuti i djecu i odrasle na darežljivost i milosrđe, što su bile glavne odlike toga sveca.

• Jednom davno, u jednom gradu, živjele su tri siromašne sestre. Sveti Nikola im je želio pomoći pa im je noću kroz dimnjak ubacio tri zlatnika u kuću. Zlatnici nisu pali u ognjište, već u čarape koje su sestre sušile na njemu. Sestre su drugog jutra bile presretne. Od tog dana djeca na dan svetog Nikole objese svoje čarape očekujući poklon iznenađenja.

• Sveti Nikola je čuo za nekog plemića u gradu koji je ostao bez novca, a trebao je udati svoje tri kćeri. Pribavio mu je miraz tako da je tri noći zaredom ubacivao kroz plemićev prozor po jednu vrećicu zlatnika. Otkrili su ga kad je ubacivao treću vrećicu, no on zamoli plemića da to nikome ne kaže.

• Priča govori kako je sveti Nikola krenuo na hodočašće u Svetu zemlju (Palestina). Za putovanja nastala je oluja i lađa, udarana velikim valovima, gotovo potonu. Sveti Nikola zaprijeti valovima i oni se smire. Tako sveti Nikola postade zaštitnikom mornara i putnika, a njegova se slika susreće u gotovo svakoj luci na svijetu.

• Vrativši se iz Palestine, sveti Nikola stigne u Miru. Nadbiskup toga lučkog grada, koji je naslijedio Nikolina strica, upravo je preminuo. Svećenstvo odluči da će za biskupa izabrati onoga tko od svećenika prvi sljedećeg jutra uđe u crkvu. Rano ujutro pođe Nikola u crkvu na molitvu, i tako ga izaberu za biskupa.

• Jedna od najuzbudljivijih legendi o svetom Nikoli kazuje kako je on došao u neku gostionicu i otkrio da opaki gostioničar krade malu djecu. Pregledavši prostorije, sveti Nikola pronađe troje dječice sakrivene u posudi za rasol. Sveti Nikola ih je spasio i tako postao zaštitnikom male djece.

Danas je sveti Nikola svojim posjetom, druženjem i podjelom poklona razveselio sve naše vrtićance.

Icon
Aktualno
Zatvori