Kategorije
Matični vrtić

Djeca i potres

Suočeni sa teškom situacijom pandemije virusa Covid 19 i dodatnim traumatskim iskustvima koje su prouzrokovali potresi na području naše zemlje, važno je očuvanje psihičkog zdravlja, kako odraslih, tako i djece.

Kada potražiti stručnu pomoć?

Iako su ova ponašanja uobičajena reakcija na stresnu situaciju, ako ih dijete iskazuje duže od mjesec dana nakon događaja, razmislite o tome da porazgovarate sa stručnom osobom i educirate se kako i na koji način pomoći djetetu.

Kako pomoći djeci nakon potresa?

• Dozvolite djetetu da izrazi svoje osjećaje
• Budite emocionalno i fizički dostupni
• Objasnite djetetu kako nastaje potres – razumijevanje toga kako nastaju potresi može pridonijeti stvaranju osjećaja kontrole
• Ograničite djetetu izlaganje vijestima o potresu – važno je da dijete zna što je potres i da može rezultirati ozbiljnim posljedicama, no nije potrebno izlagati ga stalnim negativnim vijestima
• Pripremite dijete za potres – u skladu s dobi i mogućnostima djeteta, razgovarajte što učiniti ukoliko se dogodi novi potres (kamo se sakriti, što ponesti, koja su sigurna mjesta…)
• Pokažite djetetu kako da se opusti- zajedničke aktivnosti, crtanje, vježbe disanja
• Održavajte obiteljsku rutinu- vrijeme za obrok, igru, odlazak na spavanje
• Pronaći pozitivne strane teške situacije- ujedinjenost u nevolji, zahvalnost na onome što imamo, empatija
• Obratite pažnju na svoju anksioznost- djeca najbolje uče iz onog što vide. Potresi su, osim podrhtavanja tla i ostalih popratnih posljedica, traumatični za djecu jer vide svoje roditelje u visoko anksioznom stanju. Pokažite im svojim primjerom kako uspješno upravljati stresnim situacijama.

Vježbe koje su naročito korisne u stanjima uznemirenosti se nazivaju mindfulness vježbe.

Mindfulness je tehnika usmjerena na razvoj pažnje i koncentracije, percepcije, prepoznavanje, prihvaćanje i bolje kontrole osjećaja i ponašanja, empatije i suosjećajnih odnosa. Mindfulness pomaže umiriti se, sabrati svoje misli i reagirati svjesnije u stresnim i izazovnim situacijama života. ( doc. prim. dr. sc. Vlatka Boričević Maršanić, dr. med., Ella Selak Bagarić, mag. psych.)

Stručnjakinje Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba pripremile su brošuru kratkih vježbi i možete ju pronaći na Internet stranicama Poliklinike.

Icon
Aktualno
Zatvori