Kategorije
Kutak za roditelje

Aktivnosti i ideje vezane za Uskrs

Dragi naši vrtićanci, dragi roditelji, bake i djedovi…
Približava se Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Svake nas godine u našem vrtiću vesele kreativne radionice povodom tog blagdana, no ove ćemo, nažalost, svi skupa biti uskraćeni za to. Ipak, to ne znači da ne možete uživati u kreativnosti kod kuće i bar malo si dočarati vrtićku atmosferu u svojim obiteljima.

Šarenilo Uskrsa povezano je s ljepotom proljeća i boja, to je vrijeme rađanja novog života u prirodi i životinjskom svijetu. Učite dijete čestitanju Uskrsa pisanicom, ne kupovanjem darova. Vi ćete djetetu pokoniti ono što njega posebno veseli, a može biti dovoljno obiteljsko okupljanje i igra. Naravno, koliko novih informacija dati djetetu, ovisi o njegovoj dobi i o obiteljskom obilježavanju i slavljenu Uskrsa. Pružite djetetu doživljaj Uskrsa na način na koji ono to može shvatiti, promatranjem, razgovorom, uključivanjem u pripremu za Uskrs.

Za vas smo pripremili nekoliko jednostavnih kreativnih radionica i poticaja koje sigurno imate kod kuće i dostupni su vam.

  1. RECITACIJA SA SLIKAMA

Zabavite se uz čitanje slikopjesme, a tko želi, može naučiti cijelu recitaciju na pamet.

2. POTRAGA ZA PISANICAMA

Roditelji, možete sakriti pisanice na različitim mjestima u svom domu ili dvorištu, djeca neka se zabave tražeći ih.
Da bi igra bila zabavnija, možete ograničiti vrijeme potrage.

3. POKUS S JAJETOM

Zvuči nevjerojatno, ali vrlo jednostavnim pokusom možete postići da se jaje ponaša kao gumena loptica.

Ljuska jajeta sadrži kalcij, isti onaj koji je tijelu potreban da bi kosti i zubi bili zdravi i čvrsti. Ovim pokusom saznat ćete što se dogodi kad kalcija nestane.

1. Stavite jaje u čašu i prelijte ga alkoholnim octom. Ostavite da stoji jedan dan.
2. Primijetit ćete mjehuriće oko jajeta. To je ugljični dioksid koji se oslobađa. Na površini će se stvoriti pjenica.
3. Sljedeći dan izlijte ocat te jaje pažljivo stavite u drugu čašu i dolijte novi ocat.
4. Promatrajte nekoliko dana kako ljuska jajeta nestaje. Kad potpuno nestane, jaje pažljivo isperite vodom ili nakratko prebacite u čašu s običnom hladnom vodom.
Ovaj pokus možete napraviti i sa sirovim i s kuhanim jajetom. Također, možete dodati i prehrambenu boju pa će vaša “loptica” na kraju biti obojana.

4. BOJANJE JAJA PRIRODNIM BOJAMA

Postupak: Namirnicu kuhati 20 minuta, nakon tog dodati žlicu octa te u to potopiti kuhano jaje i ostaviti preko noći. Uz pomoć čarape i listića raznih biljaka, na pisanice možete dodati razne motive.

5. IZRADA ZEČIĆA OD ČARAPE

Potrebni materijal: pamučna čarapa, vrpca za vezanje, riža, špaga, flomaster

Postupak: Uzmite pamučnu čarapu, po mogućnosti svjetlijih boja te ju do pola napunite rižom. Tijelo i glavu razdvojite špagom. Škarama oblikujte zekine uši. Ukrasite zeku, dodajte mu oči, usta, mašnice, repić i slično.

6. TAKTILNI MEMORY

Zadatak: Na po dvije kartonske podloge u obliku jajeta nalijepite materijale različitih tekstura. Npr. brusni papir, valoviti karton, spužva, vata, filc, razne vrste tekstila. Zavežite djetetu oči i neka pokuša samo opipom pronaći parove napravljene od istog materijala.

7. LIKOVNA AKTIVNOST TEMPEROM

Potrebni materijal: papir, flomaster, tempere, prozirna folija

8. IZRADA ČESTITKI

Izrada čestitki sa uskrsnim motivima može biti zgodna aktivnost s djecom. Stavite pred sebe i dijete razne materijale i prepustite se kreativnosti. Kolaž, lijepljenje raznih materijala, 3D čestitke, metoda štambilja od krumpira ili tuljaca od wc papira te bojanje raznim tehnikama samo su neke od ideja koje možete iskoristiti. U čestitku se može zalijepiti i obitejska fotografija koju zatim možete pokloniti obitelji ili prijateljima.

9. CRTANJE KRUGOVA PLASTIČNIM JAJIMA

Ovo možete raditi polovicama plastičnih jaja ili kinder jaja. Jednostavno razdvojite polutke i dajte djeci da ih umoče u temperu, a potom neka rade otiske na bijelom papiru. Završni crtež neka za Uskrs dobije posebno istaknuto mjesto na zidu. Ovo je naročito primjereno za djecu jasličke dobi.

10. SADRŽAJI ZA PRINTANJE

*Ukoliko nemate printer, slične ili jednostavnije oblike možete i precrtati na papir.

Icon
Aktualno
Zatvori